Xarxes socials

Excursió a Stonehenge i a Salisbury

dimarts, 20 de juny del 2017
Hola a tots!
En l'entrada d'aquesta setmana us parlaré de la nostra excursió des de Bristol fins al famós monument megalític de Stonehenge.

(Stonehenge)

Vam organitzar l'excursió amb antelació un parell de setmanes abans de marxar de viatge ja que ens van advertir que reservéssim les entrades amb temps perquè a Stonehenge es formen moltes cues.

La millor manera per anar de Bristol a Stonehenge si no teniu cotxe particular o de lloguer és agafar el transport públic.

Des de Bristol hi ha molt bones connexions de tren amb Salisbury, que és el poble que queda més a prop de Stonehenge.
Podeu consultar els horaris de tren i comprar els bitllets (Bristol-Salisbury) en la següent adreça:

Us recomano que si sabeu el dia que hi anireu compreu els bitllets de tren amb antelació ja que surt molt més barat que comprar-los el mateix dia.... Nosaltres no ho sabíem i només vam comprar el bitllet d'anada abans i en comprar la tornada a la mateixa estació ens va sortir al doble de preu que l'anada...! Casi 30 euros per la tornada quan l'anada ens va costar uns 12 euros!!

Un cop a Salisbury es pot reservar un bus turístic que et porta fins a Stonehenge on et donen uns auriculars i durant el viatge et fan una explicació de la història i curiositats del poble i també fa parades a altres llocs importants com són la famosa Catedral gòtica de Salisbury i Old Sarum.
El bus tarda uns 30 minuts des de l'estació de Salisbury fins al centre de visitants de Stonehenge.

Hi ha diversos tipus de tiquets:
  • Només el bus turístic fins a Stonehenge: Val 15£ i inclou el viatge d'anada i tornada a Stonehenge amb les explicacions turístiques durant el trajecte. No inclou l'entrada a Stonehenge.
  • Bus turístic fins a Stonehenge + Entrada Stonehenge + Old Sarum: Val 29£ i inclou el viatge fins a Stonehenge amb les explicacions turístiques durant el trajecte, l'entrada a Stonehenge sense haver de fer cues i parada a Old Sarum.
  • Bus turístic fins a Stonehenge + Entrada Stonehenge + Old Sarum + Catedral de Salisbury: Val 35£ i inclou el viatge fins a Stonehenge amb les explicacions turístiques durant el trajecte, l'entrada a Stonehenge sense haver de fer cues, parada a Old Sarum i parada per visitar la Catedral de Salisbury (No inclou l'entrada a la torre de la Catedral).

L'autobús té una freqüència que et permet visitar Stonehenge amb tranquil·litat però si voleu visitar Old Sarum i la Catedral de Salisbury has d'anar ràpid ja que tanquen força aviat depenent de l'època de l'any.

Aquí teniu la web on trobareu tota la informació sobre els busos turístics i podreu comprar els tiquets:

Nosaltres vam comprar la opció de Només bus turístic, i l'entrada de Stonehenge a part en la web oficial del monument, però realment surt més bé de preu agafar el tour que inclou Bus turístic + Entrada a Stonehenge ja que t'estalvies uns euros i les cues per recollir les entrades.

Si no heu comprat els tiquets del bus turístic amb antelació no hi ha problema ja que es poden comprar al mateix bus minuts abans de pujar-hi.

(L'autobús turístic que et porta de Salisbury a Stonehenge mentre et van explicant coses)

Després de mitja hora de viatge amb bus i explicacions detallades de tot el que anàvem veient a través dels auriculars que ens van donar, vam arribar al Centre de Visitants on vam haver de fer una cua d'uns 10-15 minuts per recollir les entrades (si haguéssim comprar el pack de bus+entrada no hauríem hagut d'esperar perquè et donaven les entrades al mateix bus).

Vam decidir llogar una audioguia entre dos persones per 3£ per tal d'anar seguint les explicacions sobre el monument. Val la pena llogar-la ja que sinó et perds moltes coses importants a saber.

Un cop vam tenir les entrades i l'audioguia ja podíem anar cap al monument. Com que es troba a uns 2 km del Centre de Visitants, tens vàries opcions per arribar-hi:
  • Agafar un bus gratuït que et porta fins allà i que va passant cada 10 minuts.
  • Anar-hi a peu per un camí de camp que hi ha vorejant la carretera.
  • No tinc clar si et pots acostar més al monument amb cotxe particular o l'has de deixar al Centre de Visitants. En cas que sigui que no pots agafar el bus o anar a peu.

Com que hi havia moltíssima cua per el bus vam anar-hi caminant així veiem una mica el paisatge de la zona.

A mida que ens hi anàvem acostant ja veiem una gran quantitat de gent que estava visitant Stonehenge i això que era aviat al matí...

(Des de lluny ja s'apreciava la gran quantitat de gent que hi havia)

Sort que al voltant del monument hi ha una barana protectora de seguretat que fa que la gent hagi d'estar a força distància de les pedres, i això fa que puguis veure bé el monument, fer-hi fotos sense problemes i de pas s'asseguren que no es malmet.
Temps enrere no hi havia aquestes baranes i la gent havia arribat a guixar les pedres o a pujar-hi al damunt.


Stonehenge és un monument megalític de l'edat del bronze i del neolític que està format per quatre cercles concèntrics de pedres.
El cercle exterior, de 30 metres de diàmetre, està format per grans pedres rectangulars de gres, que originalment estaven rematades per llindes també de pedra, i que avui en dia només en queden quatre al seu lloc.
Dins aquesta filera exterior, es troba un altre cercle de blocs més petits de gres blavós. Aquest tanca una ferradura construïda amb pedres d'arenisca del mateix color, i a l'interior trobem una llosa de gres micàcia coneguda com l'altar.
Tot el conjunt està envoltat per una fossa circular de 104 metres de diàmetre. Dins aquest espai, s'alça un bancal en què apareixen 56 fosses conegudes com els forats d'Aubrey. El bancal i la fossa estan tallats per l'avinguda, un passadís processional de 23 metres d'ample i de 3 km aproximadament de longitud.
A prop es troba la Pedra del Sacrifici, i al davant, hi ha la Pedra Taló.

(Esquema de les parts que formen Stonehenge)

Està compost d'un gran cercle amb grans megàlits la construcció del qual es data entre 2500 i 2000 abans de Crist.
El cercle de sorra que envolta els megàlits és considerat la part més antiga del monument, datada sobre el 3100 abans de Crist.
Al començament era un monument circular de caràcter ritual envoltat per un talús i una fossa, molt similar a molts d'altres situats al sud d'Anglaterra.
El 2200 abans de Crist, va ser quan va prendre el seu aspecte actual, per això van transportar 32 blocs de gres des de les muntanyes de Preseli, al sud-oest de Gal·les, i la pedra de l'altar va ser portada des d'una regió propera a Milford Haven.


(Detall d'algunes parts de Stonehenge)

La finalitat que va tenir la construcció d'aquest gran monument s'ignora, però es suposa que s'utilitzava com a temple religiós, monument funerari o observatori astronòmic, que servia per predir estacions.

En el solstici d'estiu, el sol sortia just travessant l'eix de la construcció, la qual cosa fa suposar que els constructors tenien coneixements d'astronomia. El mateix dia, el sol s'ocultava travessant l'eix de Woodhenge, on s'han trobat multitud d'ossos d'animals i objectes que evidencien que s'hi celebraven grans festes, probablement quan es feia fosc.



S'han trobat restes humanes d'unes 240 persones enterrades al monument (prèviament cremades), les quals estan datades entre l'any 3030 i 2340 abans de Crist.
Donat el poc nombre d'enterraments per a un període tan llarg, s'estima que no es tractava d'un cementiri per a la generalitat dels morts, sinó per a determinades persones escollides o importants.
Per als pagans, la pedra significava la mort i Stonehenge podria haver estat utilitzada juntament amb Woodhenge en cerimònies religioses de culte als morts i a la vida.

Les particularitats del conjunt han alimentat durant segles les llegendes, inclosa la que afirmava que era una pista d'aterratge extraterrestre o un cercle màgic de l'època del rei Artur.



Així com les mesures de longitud es vinculaven a les proporcions del cos humà, la mesura del temps es basava en la duració observada dels moviments del cossos celestes, que apareixien rítmicament.
La recerca arqueològica i astronòmica ha establert que els grans monuments de pedra construïts per tot el nord d'Europa fa, al voltant de 3500 anys, eren brúixoles, calendaris i computadores gegants dels patrons estacionals. Als plànols del monument megalític de Stonehenge, indica com es va obtenir l'hora exacta del començament del dia del solstici d'estiu.

(A la primera foto la pedra de les Estacions i a la segona un detall de Stonehenge)

(Els elements de Stonehenge estan alineats per marcar la sortida i la posta de sol durant els solsticis d'hivern i estiu.)


(La forma del monument canvia segons l'angle des d'on el miris)

(Mapa on es veu el detall de que significa cada cosa)

És curiós veure que a tocar de Stonehenge hi ha passa una carretera molt transitada de cotxes i al mateix temps està ple de camps amb ovelles pel voltant.

(Ovelles a pocs metres de Stonehenge marcades amb esprais de colors)

(També hi havia corbs)

Per més informació i curiositats de Stonehenge, podeu consultar el següent enllaç:

(Imatge on es mostra com es creu que es van transportar els blocs de pedra fins a Stonehenge)


Quan ens disposàvem a tornar vam veure que hi havia tanta cua per agafar el bus de tornada al Centre de Visitants que vam decidir fer el camí a peu.
Hi ha uns 2 km i vam tardar uns 25 minuts a pas ràpid... però si ens haguéssim esperat al bus segur que hauria estat més estona... A més feia força fred i en anar caminant no la notàvem tant.

(Cua per agafar l'autobús des del monument de Stonehenge fins al centre de visitants)

Quan vam arribar al Centre de Visitants vam aprofitar per veure l'exposició que hi ha sobre Stonehenge i el seu origen, i també vam retornar l'audioguia.
Després vam esperar el bus turístic que ens portava de tornada a Salisbury.

En arribar a Salisbury ja eren més de les 3 de la tarda i estàvem mortes de gana, així que vam anar a dinar a un McDonalds que hi havia al centre (amb els horaris que fan els anglesos ja no haguéssim trobar gaire res més...).


Salisbury és la ciutat principal del districte de Salisbury i també és anomenada "New Sarum" (Nova Sarum). Els habitants de la ciutat s'anomenen "Sarumites".
És a la confluència de varis rius: el Nadder, l'Ebble, el Wylye i el Bourne que són afluents del riu Avon (la paraula celta emprada per "riu").

A prop hi ha les restes del castell normand de l'antiga Sarum, la població medieval antecessora de l'actual Salisbury, a uns 3 km, abandonada ja en època medieval, però que curiosament va conservar representació parlamentària fins al 1832.


Salisbury ens va encantar! És una ciutat preciosa i molt bonica i és molt agradable passejar-hi!
A més hi ha molt d'ambient, fan mercats al carrer, hi ha moltes botigues, està ple de les típiques casetes tradicionals angleses... etc.

(Casetes angleses)

(Típica cabina d'Anglaterra)


Però si hi ha una atracció destacada a Salisbury és la seva impressionant Catedral gòtica.

La seva construcció es va iniciar el 1220 en traslladar-se el bisbat des d'Old Sarum. El 1258 es va completar la nau, el creuer i el cor. L'espectacular façana oest es va acabar el 1265. 
El 1320, es va acabar de construir la torre i l'agulla. Amb una alçària de 123 metres, l'agulla de la catedral de Salisbury és la més alta de tot Anglaterra.

Tanmateix, l'agulla que havia de donar grandesa a la catedral es va convertir en un autèntic problema. Junt amb la torre, va afegir 6.500 tones al pes de l'edifici. Al llarg dels anys, s'han anat afegint diferents mitjans de subjecció per evitar que l'abadia s'esfondri per l'excés de pes, tal com va ocórrer amb l'abadia de Malmesmury.

El 1790, l'arquitecte James Wyatt va realitzar alguns canvis significatius, i controvertits, a la catedral. Aquests canvis incloïen la substitució del cor originari i la demolició de la torre de la campana que s'alçava una altura de 100 metres a la zona nord-oest de l'edifici principal.

(La Catedral de Salisbury)

Mentre anàvem amb el bus turístic cap a Stonehenge al matí, ens van explicar que la Catedral de Salisbury va ser la única que no es va destruir durant la guerra ja que al ser la més alta d'Anglaterra servia als avions de punt de referència i ubicació.


(Per poder fer una foto de la Catedral sencera has d'anar ben lluny degut a lo alta que és)

Aquí teniu la web oficial de la Catedral per si voleu tenir-me més informació, horaris i visites:

(Vista de la Catedral des d'un lateral)


(Ja m'agradaria viure aquí.. jeje)

(Passejant per Salisbury)


Un cop visitat Salisbury, vam agafar el tren de tornada a Bristol i ens va faltar temps per fer una parada a Bath que tothom diu que és un lloc tant bonic i que val molt la pena.
El vam veure des del tren i si que tenia bona pinta, ens quedarà pendent per una pròxima visita!

Personalment, Stonehenge i Salisbury em van agradar molt! Hi anava amb poques expectatives perquè m'havien dit que estava massificat i que no era tan impressionant com semblava però a mi em va sorprendre gratament i us recomanaria l'excursió a tots!

I aquí acaba la nostra escapada a Bristol! En la pròxima entrada començaré la crònica d'un altre viatge! 
Fins aviat!
Share on Google Plus

Yukimaka

Em dic Sara Rosés i sóc de Salt, un poble del Gironès (Catalunya). Sóc Enginyera Informàtica i una de les meves grans aficions és viatjar i fer fotos.
Espero que us agradi el meu blog!
    Comentari Blogger

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada